EDC HAKKINDA

Dokuz Eylül Üniversitesi Avrupa Dokümantasyon Merkezi’ nin açılışı 17 Haziran 2010 tarihinde gerçekleştirilmiştir. Merkezimiz Üniversitemiz bünyesinde Sosyal Bilimler Enstitüsüne bağlı olarak Avrupa Birliği Anabilim Dalı sorumluluğunda çalışmalarını yürütmekte olup, Merkez Kütüphane Binasında 2. katta hizmet vermektedir.

Merkezimizde yer alan temel başvuru kaynakları arasında ; gümrük birliği, ticaret politikası, tarım, balıkçılık, istihdam, ekonomik ve sosyal sorunlar, sanayi, rekabet, maliye, dış ilişkiler, ulaştırma, enerji, bölgesel politika, çevre, eğitim, kültür, bilimsel ve teknik araştırmalar gibi konularda AB mevzuatını içeren dokümanlar, bilimsel ve teknik yayınlar, istatistikler, raporlar, çeşitli konularda hazırlanmış çalışmalar ve broşürler bulunmaktadır.

Avrupa Topluluğu, bilgilendirme politikasi çerçevesinde, bilim ve teknoloji alanında gerçekleştirdiği çalışma ve politikalarının dünyada daha iyi tanıtılmasını hedeflemiş ve bu amaç doğrultusunda pek çok ülkede Avrupa Dokümantasyon Merkezleri (EDC) ve Bilgi Büroları kurulmuştur. Üniversitelerin de talebi üzerine kurulan bu birimlerin temel amacı; Avrupa Birliği konusunda araştırma yapmak isteyenlerin bilgi ihtiyacını karşılamak ve Avrupa Birliği yayınlarını kullanıcılara sunmaktır.

HEDEFLERİMİZ

a.       AB ve Türkiye ilişkileri ile ilgili konularda araştırma ve incelemeler yapmak, yaptırmak ve bu tür  çalışmaları teşvik etmek.

b.      Türkiye’deki AB Kurum ve kuruluşlarıyla işbirliğini geliştirmek ve koordinasyonu sağlamak.

c.       Ulusal ve uluslararası düzeyde seminerler, konferanslar, kongreler, sempozyumlar, panel ve eğitim programları düzenlemek ve koordine etmek.

d.      Avrupa Birliği kurumları ve Türkiye’deki AB ile ilgili kurumların AB konusundaki yayınlarını temin etmek ve bu konuda araştırma yapan kişilerin istifadesine sunmak.

e.      AB ile ilgili lisans ve lisansüstü derslerin koordinasyonlarını sağlamak.

f.       Kurum kuruluşlara ve sivil toplum örgütlerine AB konusunda seminer, konferans ve sertifika programı  düzenlemek.

g.      Merkezin dokümantasyon potansiyelini zenginleştirmek ve güncelleştirmek.

h.      Yurtiçi ve Yurtdışındaki AB kurum ve kuruluşlarından bilgi temini, düzenli raporların hazırlanması, sunulması ve sürekliliğinin sağlanması.